Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Hill, με έδρα την Ουάσινγκτον, ο αμερικανικός στρατός έχει ετοιμάσει σχέδια για νέες επιθέσεις κατά του Ιράν. Με τον πόλεμο να πλησιάζει τον όγδοο μήνα του, μεγαλώνουν έτσι οι πιθανότητες για έναν ακόμη γύρο σοβαρών συγκρούσεων.
«Και οι δύο πλευρές είναι σίγουρα πολύ καλά προετοιμασμένες για έναν ακόμη γύρο κλιμάκωσης και επιδεικνύουν την ετοιμότητά τους η μία στην άλλη»
Η Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM), αρμόδια για την εποπτεία των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, έχει έτοιμα σχέδια για επόμενες επιθέσεις, εφόσον εγκριθούν από τον Λευκό Οίκο, κατά την ίδια πηγή.
Το The Hill αναφέρει ακόμη ότι ο αμερικανικός στρατός έχει διαμορφώσει διάφορες επιλογές για τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
Η στρατιωτική έκθεση εστιάζει σε πιθανές επιθέσεις μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου.
Όπως σχολιάζει το Al Jazeera, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε το Σάββατο να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επιτεθούν ήδη από «αύριο». Παράλληλα άφησε ανοιχτή την προοπτική μιας «μεγάλης, υπέροχης» συμφωνίας με την Τεχεράνη.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις. Δήλωσε όμως ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας πρέπει να συνεχιστούν.
Με τις δύο πλευρές να προειδοποιούν για νέες επιθέσεις, το AJ θέτει το ερώτημα αν η σύγκρουση μπορεί να εξελιχθεί ξανά σε πλήρη πόλεμο.
Έπειτα το μέσο παραθέτει τα νεότερα στοιχεία.
Έτοιμα σχέδια της CENTCOM
Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες, κατά το Al Jazeera, δείχνουν ότι οι στρατιωτικές προετοιμασίες προχωρούν. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, ποιες επιλογές ενδέχεται να εγκρίνει ο Τραμπ ή πότε.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα το Axios έγραψε ότι το Πεντάγωνο είχε δώσει εντολή στη CENTCOM να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για ενδεχόμενη επανέναρξη μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων.
Κατά τις πηγές του αμερικανικού μέσου, μια νέα εκστρατεία θα μπορούσε να έχει στόχο τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εκδοθεί διαταγή για επίθεση.
Την τελική απόφαση την έχει ο Τραμπ. Οι δημόσιες δηλώσεις του εξακολουθούν να αφήνουν περιθώριο και για στρατιωτική δράση και για διαπραγματεύσεις.
Την Τετάρτη οι New York Times ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν εκπονήσει κοινά σχέδια για επίθεση κατά του Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.
Οι αναφορές αυτές πηγαίνουν μαζί με προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για φερόμενες απειλές του Ιράν κατά αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό.
Σε σημείωμα των μυστικών υπηρεσιών, που έστειλε την Παρασκευή ο διευθυντής τους Τζέι Κλέιτον στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αναφερόταν ότι το Ιράν είχε «αυξήσει σημαντικά τις προσπάθειές του να στοχεύσει αμερικανικό προσωπικό». Γινόταν επίσης λόγος για «θανατηφόρες συνωμοσίες» που έχουν φτάσει σε «προχωρημένα στάδια» στη Μέση Ανατολή και αλλού.
Μέσα στο κλίμα των προειδοποιήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή να μειωθεί το προσωπικό σε αρκετές περιφερειακές πρεσβείες.
Στο υπόμνημα που δημοσιοποιήθηκε δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι στόχοι ούτε το πότε μπορεί να εκδηλωθούν οι φερόμενες επιθέσεις.
Ο Τραμπ τροφοδοτεί την αβεβαιότητα
Ο Τραμπ μεγάλωσε την αβεβαιότητα, κατά το Al Jazeera.
Σε προεκλογική συγκέντρωση την Παρασκευή δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «ενδέχεται να πραγματοποιήσει μια ακόμη μικρή ‘Epic Fury’». Πρόκειται για την κωδική ονομασία της αμερικανοϊσραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν, που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου.
Το Σάββατο αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα για μια ενδεχόμενη επίθεση. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει ήδη από την Κυριακή.
Η Τζούλι Νόρμαν, συνεργάτιδα ερευνήτρια στο Chatham House, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι προετοιμασίες αυτές είναι ταυτόχρονα βραχυπρόθεσμη επίδειξη δύναμης και πιθανός μακροπρόθεσμος στρατιωτικός στόχος για τον επόμενο μήνα.
«Όσον αφορά τον Τραμπ, πιστεύω ότι διατηρεί πάντα ανοιχτές όλες τις επιλογές, αλλά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη κατάρτιση σχεδίων αποτελεί μια άμεση αποτρεπτική επίδειξη δύναμης, αλλά και μια πολύ ρεαλιστική επιλογή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές», ανέφερε.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στη Μέση Ανατολή, έως τα τέλη Νοεμβρίου, το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, μαζί με περίπου 10.000 επιπλέον στρατιώτες και τη 13η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών.
Η απάντηση του Ιράν
Η Τεχεράνη ένωσε τις εκκλήσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με προειδοποιήσεις ότι νέες επιθέσεις των ΗΠΑ θα προκαλούσαν ευρύτερη αντίδραση.
«Είχαμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, αλλά οι δειλοί (σ.σ. οι Αμερικανοί) τα έκαναν όλα άνω-κάτω», είπε ο Πεζεσκιάν σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν το Σάββατο. Συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πρέπει να συνεχιστούν.
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, θα λείψει και από το 12ο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ των BRICS στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με την ιρανική πρεσβεία στην Ινδία.
Η πρεσβεία του Ιράν μίλησε για «απρόβλεπτες περιστάσεις» και δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Σήμερα, Κυριακή, ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι κατέρριψε ένα drone τύπου LUCAS, αμερικανικής κατασκευής, πάνω από τη νότια πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Την ανακοίνωση μετέδωσε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Το Reuters μετέδωσε, με βάση Ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας, ότι η Τεχεράνη έχει καταστρώσει σχέδια ώστε να πλήξει υποβρύχια καλώδια επικοινωνιών στον Κόλπο, αν επαναληφθούν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Στροφή σε επιθετικό στρατιωτικό δόγμα
Η κατάρριψη του drone ήρθε ύστερα από ισχυρισμούς του Ιράν ότι επτά πετρελαιοφόρα πήραν φωτιά ή υπέστησαν ζημιές μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη η Τεχεράνη ανακοίνωσε επίσης ό,τι περιγράφει ως στροφή προς «επιθετικό» στρατιωτικό δόγμα και προειδοποίησε ότι χώρες οι οποίες φιλοξενούν βάσεις που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι.
«Το αμυντικό μας δόγμα ήταν στο παρελθόν αμυντικό· συνήθιζα να λέμε ότι αν μια χώρα μας επιτεθεί, θα αντιδράσουμε. Τώρα λέμε ότι αν μια χώρα μας επιτεθεί, όχι μόνο θα αντιδράσουμε, αλλά θα εξαπολύσουμε και επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Χοσεΐν Μοχεμπί.
Το Al Jazeera σημειώνει ότι, με βάση την προειδοποίηση, η αντιπαράθεση μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο σε ολόκληρη την περιοχή. Σε κίνδυνο ενδέχεται να βρεθούν οι ενεργειακές υποδομές και οι χώρες που τάσσονται στο πλευρό της Ουάσιγκτον.
«Το Ιράν καταρτίζει επίσης τους δικούς του καταλόγους στόχων, στους οποίους περιλαμβάνονται ενεργειακές υποδομές και κράτη που τάσσονται στο πλευρό των ΗΠΑ», δήλωσε η Νόρμαν.
«Θα έλεγα, λοιπόν, ότι και οι δύο πλευρές είναι σίγουρα πολύ καλά προετοιμασμένες για έναν ακόμη γύρο κλιμάκωσης και επιδεικνύουν την ετοιμότητά τους η μία στην άλλη», υπογράμμισε.
«Εν τω μεταξύ, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος λανθασμένων εκτιμήσεων από οποιαδήποτε πλευρά, καθώς και πολύ υψηλός κίνδυνος ταχείας κλιμάκωσης», πρόσθεσε.
Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, ο Οκτώβριος έχει γίνει ο χειρότερος μήνας σε επιθέσεις κατά πλοίων. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερες από 120.
Αν μια νέα επίθεση εξυπηρετεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Η χρονική συγκυρία είναι πολιτικά ευαίσθητη, σημειώνει το AJ. Ο Τραμπ δέχεται πιέσεις να αποφύγει νέα κλιμάκωση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πιέζει για επίθεση, την ώρα που η δημοτικότητά του πέφτει στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της Τρίτης.
Ο Νετανιάχου δήλωσε, εξάλλου, ότι η ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης παραμένει ο «πρωταρχικός στόχος» του Ισραήλ.
Ο Μοχάμαντ Ελμάσρι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα στο Κατάρ, εκτίμησε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν επιστροφή στις συγκρούσεις και όχι διπλωματική πρόοδο.
«Υπάρχουν πολλά μηνύματα και πολλές κινήσεις που υποδηλώνουν ότι οδεύουμε προς έναν νέο γύρο συγκρούσεων», δήλωσε στο Al Jazeera.
Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Χέγκσεθ στο Ισραήλ, καθώς και στη φερόμενη απόσυρση προσωπικού της Ουάσιγκτον από περιφερειακές διπλωματικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σχεδιάζουν (σ.σ. έναν ακόμη γύρο επιθέσεων) εναντίον του Ιράν, είτε σύντομα είτε πολύ σύντομα», είπε.
«Ένας από τους φόβους είναι ότι αυτός ο επόμενος γύρος συγκρούσεων θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πιο επικίνδυνος, πιο καταστροφικός από τον προηγούμενο», σημείωσε.
Η Νόρμαν πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να εξετάζει επίθεση κατά του Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, όμως «το μεγάλο ερώτημα που θέτουν οι στρατιωτικοί σύμβουλοι στον Τραμπ είναι: τι θα επέφερε ένας περαιτέρω κύκλος κλιμάκωσης που δεν επέφεραν οι προηγούμενοι;».
«Πώς θα μπορούσαν αυτές οι στρατηγικές να αναγκάσουν το Ιράν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Και δεν νομίζω ότι έχει δοθεί μια σαφής απάντηση σε αυτό», τόνισε.

































